Vi träffas på ett bedömningssamtal och därefter kommer då att få reda om vi rekommenderar dig att gå vidare med en utredning, samt beräknat pris.
Utredningen består bland annat av psykologintervju, anhörigintervju, psykologtestning och läkarbedömning.
Utredningen avslutas genom att du träffar den utredande psykologen för att gå igenom resultatet från utredningen. Du kommer här även att få med dig våra rekommendationer utifrån det som framkommit.
Det är inte ovanligt att en persons symtom kan uppfylla kriterierna för flera olika neuropsykiatriska diagnoser och när vi utreder undersöker vi alltid om det kan finnas fler/andra diagnoser som orsakar de problem du har. Syftet med detta är för att kunna ge dig rätt hjälp och att du och dina närstående ska få en bra förståelse för hur just du fungerar och vilket stöd du kan tänkas behöva.
Under utredningen kommer du att få uppge en person, till exempel en förälder, släkting eller lärare som känt dig under uppväxten som kan svara på frågor om ditt fungerade i barndomen. En anhörigintervju är en viktig del av en neuropsykiatrisk utredning.
Vi utreder inte någon som har ett pågående missbruk av alkohol, droger eller läkemedel. Vi hänvisar i detta fall till beroendevården.
Vi utreder även barn i alla åldrar. Om ditt barn utretts tidigare vill vi gärna att ni tar med kopior på utlåtanden från dessa utredningar.
Screening
Innan vi sätter igång en utredning gör vi en så kallad ”screening”. Vi träffas på ett bedömningssamtal och du kommer att få svara på frågor om varför du vill göra en utredning, beskriva dina problem och fylla i en del formulär. Därefter kommer då att få reda om vi rekommenderar dig att gå vidare med en utredning, samt beräknat pris för din utredning.
Vårt utredningsteam består av en legitimerad psykolog och en legitimerad läkare med specialistutbildning inom psykiatri.
Psykologintervju
Du kommer att få frågor om din uppväxt, om ditt fungerande i vardagen, t ex på jobbet eller i skolan och hur det fungerar
Anhörigintervju
Psykologen intervjuar din anhörig och går igenom frågor om din uppväxt och hur du var som barn. Anledningen till att man i utredningen gör en anhörigintervju är för att det ofta kan vara svårt att minnas de första åren.
Psykologtestning
Du kommer att få genomföra en rad olika tester i syfte att ta reda på dina kognitiva styrkor och svagheter, exempelvis vad gäller minne och koncentrationsförmåga.
Läkarbedömning
Vid läkarbesöket kommer du att få genomgå en somatisk undersökning och svara på frågor om ditt mående nu och tidigare.
Sammanställning
Efter att intervjuer, undersökningar och testning är genomförda så ska information noga gås igenom, sammanställas och bedömas tillsammans av läkare och psykolog.
Återgivning
Utredningen avslutas genom att du träffar den utredande psykologen för att gå igenom resultatet från utredningen. Du kommer här även att få med dig våra rekommendationer utifrån det som framkommit. Du får gärna ta med dig en anhörig eller någon annan som du vill ska ta del av resultatet från utredningen.
Skriftligt utlåtande
Efter återgivningen skickar vi en skriftligt utlåtande med en sammanfattning av utredningsresultat och rekommendationer underskrivet av utredande läkare och psykolog. Detta dokument kan komma till nytta framöver exempelvis vid kontakt med myndigheter eller sjukvård.
Vem är utredningsansvarig?
Utredningsansvarig är leg. psykolog Frida Janson.
Frida började arbeta på mottagningen för komplex psykiatri och neuropsykiatri, Behandlingsenheten Väst i Alvik, år 2011, först som PTP-psykolog och sedan som legitimerad psykolog. Hon har stor erfarenhet av att göra neuropsykiatriska utredningar och kunskap om neuropsykiatriska funktionsvariationer. Hon har även arbetat på Mottagningen för ångestsjukdomar, personlighetssyndrom och trauma, samt på Avonova företagshälsa, innan hon kom till Nina Samtalsgruppen.
Frida är leg psykolog med inriktning KBT, certifierad schematerapeut och utbildad i ACT. Hon läser till specialist inom klinisk psykologi och har kombinerat sitt behandlingsarbete med utredningsarbete på sina samtliga arbetsplatser.
Vem är ansvarig läkare?
Björn Angelin leg. läkare och specialist i psykiatri är ansvarig läkare i utredningsteamet.
2011 började Björn arbeta som överläkare på en mottagning för komplex psykiatri och neuropsykiatri, Behandlingsenheten Väst i Alvik. De senaste åren har hans huvudsakliga inriktning varit autismspektrumtillstånd inkl. neuropsykiatriska utredningar och behandling av psykiatrisk samsjuklighet hos personer med autismspektrumtillstånd.
2016 började Björn arbeta på en mottagning specialiserad på utredning och behandling av autism och OCD. Vidare har han varit överläkare på KAS – Konsultteamet för autism – ett länsövergripande multiprofessionellt team specialiserat inom autism.
Sedan 2019 har Björn påbörjat ett samarbete med oss på Nina Samtalsgruppen och utför tillsammans med bland annat Frida Janson våra neuropsykiatriska utredningar.
Vad kostar en utredning?
Priset för en utredning beror på hur omfattande vi bedömer att utredningen kommer att bli. Priset får man reda på efter det första bedömningssamtalet och ta ställning till om man vill gå vidare.
Kan jag dela upp min betalning?
Ja, det kan du göra! Vi erbjuder betalning både på faktura och delbetalning på upp till 12 månader genom samarbete med Dicopay och Resursbank.
Varför kostar det pengar hos er när det är kostnadsfritt via landstinget?
Vårt avtal med landstinget inkluderar inte neuropsykiatriska utredningar och vi får därför inte betalt av landstinget för att göra utredningar.
Jag har gjort en utredning tidigare men jag skulle vilja göra om den. Kan jag göra detta hos er?
Ja det går bra.
Hur snabbt kan jag påbörja en utredning via er?
Du kan få en tid för ett första bedömningssamtal inom några veckor.
Hur många gånger träffas vi?
En utredning kan innebära 5-10 träffar med utredningsteamet.
Vilka aktörer är involverade?
För att få en sådan fyllig information som möjligt behöver utredningsteamet ibland ta kontakt med vuxenpsykiatrin, vårdcentralen, BUP, förskolan/skolan och behöver därför ert godkännande för att en sådan kontakt tas.